Γεφύρι Σπανού

Ανάμεσα στα χωριά Κοσμάτι και Κηπουρειό, στο μονοπάτι Γρεβενών – Μετσόβου, 16 χλμ ΝΔ των Γρεβενών, βρίσκεται το γεφύρι του Σπανού. Γεφυρώνει τον Βενέτικο ποταμό. Επισκευάστηκε και ανακατασκευάστηκε πολλές φορές. Είναι πεντάτοξο γεφύρι, με άρπιζες και ανακουφιστικά ανοίγματα πάνω από τα βάθρα.

Έχει οριζόντια επιφάνεια και το συνολικό μήκος του είναι 85 μ. ενώ το πλάτος του είναι 3,60 μ. και με άνοιγμα κάθε κάμαρας τα 10,40 μ. Είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο πέτρινο γεφύρι της Μακεδονίας.

Γεφύρι Σπανού

Είναι χτισμένο με ιδιαίτερα επιμελημένη πελεκητή πέτρα. Φέρει το όνομα του Μουσταφά Πασά ή Σπανού, από το Αργυρόκαστρο, από τον οποίο χρηματοδοτήθηκε η τελευταία ανακατασκευή του το 1846, πάνω στα ερείπια διπλής γέφυρας που είχε χτιστεί από το Σουλτάνο Βαγιαζίτ.

Μέχρι το 1980 μάλιστα σωζόταν ο τάφος του Σπανού δίπλα στο γεφύρι (μικρό κτίσμα και επιτύμβια σχιστόπλακα), αλλά καταστράφηκε από τυμβωρύχους. Δίπλα υπήρχε χάνι, μέρος των εσόδων του οποίου χρησιμοποιούνταν για την συντήρηση του γεφυριού. Στο χάνι διανυκτέρευαν τα καραβάνια που πήγαιναν προς Θεσσαλονίκη ή Γιάννενα. Υπήρχε επίσης τούρκικο φυλάκιο. Χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από οχήματα.

Στην περιοχή που βρίσκεται το γεφύρι του Σπανού συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου κάθε Πρωτομαγιά, καθώς και σε άλλες αντίστοιχες ημέρες που ο κόσμος βγαίνει στην εξοχή. Επιπλέον, επί σειρά ετών στο σημείο αυτό, πραγματοποιούνταν η λεγόμενη Μανιταρογιορτή με πλούσια μανιταροεδέσματα και πλήθος συναυλιών. 

Μετάβαση στον χάρτη

Κοινοποιήστε: FacebooktwittermailFacebooktwittermail