Αποκριάτικες Εκδηλώσεις

Ξεκίνησαν ως “Ανακατωσάρια” και συνεχίζονται ως “Ανακατωσιά”. Είναι οι αποκριάτικες εκδηλώσεις των Γρεβενών και κάθε χρόνο ξεσηκώνουν και “ανακατώνουν” τους κατοίκους. Χαρακτηριστική στιγμή είναι ο “γάμος” που πραγματοποιείται από τους μαθητές των Λυκείων της πόλης των Γρεβενών το μεσημέρι της Παρασκευής τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών.

Ένα από τα Λύκεια της πόλης “δίνει” τον γαμπρό, ένα τη νύφη και ένα τον κουμπάρο. Η γιορτή ξεκινάει από τα σχολεία με τη συμμετοχή ορχηστρών, όλοι μαζί διασχίζουν τους δρόμους της πόλης και τελικά καταλήγουν στην κεντρική πλατεία, όπου όλος ο κόσμος διασκεδάζει απολαμβάνοντας χάλκινα ακούσματα και μανιταρολιχουδιές.

Εκτός από τον “γάμο”, πολλές ακόμη αποκριάτικες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά τις ημέρες του καρναβαλιού στην περιοχή. Πολιτιστικοί σύλλογοι, χοροί, ορχήστρες, συγκροτήματα και djs φροντίζουν να διασκεδάζουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, την Κυριακή της Αποκριάς ανάβουν τον μεγάλο φανό. Έτσι την παραμονή οι χωριανοί συγκεντρώνουν πολλά κλαδιά κάνοντας μια μεγάλη θημωνιά και το επόμενο βράδυ ανάβουν τον φανό. Συχνά, τα κοντινά χωριά συναγωνίζονται για το ποιο θα κάνει τον ψηλότερο φανό.

Τέλος, την καθαρά Δευτέρα, οι κάτοικοι απολαμβάνουν τα κούλουμα εντός και εκτός πόλης, με παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα και το πέταγμα του χαρταετού.

Κοινοποιήστε: FacebooktwittermailFacebooktwittermail