Ανασκαφή στο Καστρί Γρεβενών

Η ανασκαφή στην περιοχή Καστρί Γρεβενών, ανάμεσα στα χωριά Πολυνέρι και Αλατόπετρα της βορειοανατολικής Πίνδου έφερε στο φως μια οχυρωμένη πόλη της αρχαίας χώρας των Τυμφαίων. Παρά τη δυσκολία των ανασκαφών εξαιτίας της δύσβατης περιοχής, της αλλοίωσης των ευρημάτων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή και των πιθανών λιθοκλοπών, με την ανασκαφή αποκαλύφθηκαν τα λείψανα μιας οργανωμένης ακρόπολης.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν την ύπαρξη αρχαίου ναού στην περιοχή καθώς και άλλων μνημειωδών κτιρίων, χτισμένων με τέτοιο τρόπο που αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για οργανωμένη πόλη. Η άποψη αυτή ενισχύεται με τα κεραμικά και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές. Η κατασκευή των κτιρίων τοποθετείται χρονικά από τα τέλη του 4ου ως τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., ενώ η καταστροφή τους υπολογίζεται πως πραγματοποιήθηκε γύρω στο 150 π.Χ.

Οι μέχρι τώρα αρχαιολογικές ενδείξεις δεν μπορούν να αποκαλύψουν ποια ήταν η θεότητα στην οποία ήταν αφιερωμένος ο ναός της πόλης. Ωστόσο, αποκαλύπτουν ότι στην περιοχή Καστρί ήταν χτισμένη μια σπουδαία πόλη της αρχαίας Τυμφαίας, με στρατηγική θέση για την επικοινωνία των αρχαίων πόλεων της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Ανασκαφή στο Καστρί

Οι ανασκαφές στην περιοχή συνεχίζονται.

Επιστημονά υπεύθυνη για την ανασκαφή:

Στυλλιανή Δρούγου

Συνεργάτες:

Χρ. Καλλίνη

Λ. Τρακατέλλη

Ζ. Αλ Σααγιάχ

Ν. Χατζηδάκης

Ι. Γκάτζιος

Η επίσκεψη στην περιοχή αξίζει τον κόπο όχι μόνο για να δει κανείς την ανασκαφή στο Καστρί αλλά και γιατί η θέα από το σημείο αυτό είναι φανταστική. Η μαγεία του τοπίου αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι οι αρχαίοι επέλεγαν τα ομορφότερα μέρη για να χτίσουν τις πόλεις τους και να αναπτύξουν τον πολιτισμό τους.

Κοινοποιήστε: FacebooktwittermailFacebooktwittermail