Αιμιλιανός Γρεβενών

Η προτομή του Αιμιλιανού Γρεβενών στην κεντρική πλατεία της πόλης
Ο Αιμιλιανός Γρεβενών εξελέγη Μητροπολίτης της περιοχής τον Μάρτιο του 1910.

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1877 στα Πέρματα, κωμόπολη της επαρχίας Ικονίου Μικράς Ασίας.

Μετά την αποφοίτηση του από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπηρέτησε ως εφημέριος και ιεροκήρυκας της εκκλησίας Σταυροδρομίου και στη συνέχεια διορίστηκε βοηθός επίσκοπος του Μητροπολίτη Πελαγωνίας Ιωακείμ Φοροπούλου, υπό τον τίτλο του επισκόπου Πέτρας. 

Tον Μάρτιο του 1910 εξελέγη Μητροπολίτης Γρεβενών.

Αποτέλεσε στυλοβάτη του Μακεδονικού Ελληνισμού προασπίζοντας την ταυτότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Γρεβενών. Για τον λόγο αυτό τέθηκε στο στόχαστρο των Νεότουρκων αλλά και των Κομιτατζήδων. Στις 30 Σεπτεμβρίου 1911, κατά τη μετάβασή του στην εκκλησία του χωριού Γκριντάδες όπου θα λειτουργούσε, δολοφονήθηκε μαζί με το διάκονο και τον συνοδό-αγωγιάτη του, από τους κομιτατζήδες. Καθώς η δολοφονία έγινε σε δάσος και εν κρυπτώ, ο Αιμιλιανός και η συνοδεία του θεωρούνταν ως «εξαφανισμένοι» από τους κατοίκους. Αγωνία για την τύχη του μητροπολίτη Αιμιλιανού, στις 3 Οκτωβρίου του 1911, εξέφρασε δημοσίως η δημογεροντία Γρεβενών, και μια μέρα αργότερα ανακοινώνει ότι ανακάλυψε προσωπικά του αντικείμενα. Μετά από έρευνες των κατοίκων βρέθηκε το σώμα του Αιμιλιανού σε γειτονικό δάσος στις 6 Οκτωβρίου 1911 μαζί με αυτά των δυο συνοδοιπόρων του. Κηδεύτηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 1911 στα Γρεβενά. Ο ποιητής Γεώργιος Σουρής αποτυπώνει το πνεύμα της εποχής αφιερώνοντας ποίημά του στον μαρτυρικό ιεράρχη. Επιστολές και συλλυπητήρια τηλεγραφήματα μέσα από τα αρχεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποκαλύπτουν τη θλίψη του λαού και του κλήρου της εποχής για τον μαρτυρικό θάνατο του μητροπολίτη Αιμιλιανού. Οι επιστολές αυτές δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα και αναγνώσθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την επίσκεψή του στα Γρεβενά το 2011.

Οι κάτοικοι των Γρεβενών τον τιμούν ως ιεροεθνομάρτυρα. Το χωριό Γκριντάδες μετονομάστηκε σε Αιμιλιανός και το Σχίνοβο σε Δεσπότης καθώς στο δάσος μεταξύ αυτών μαρτύρησε. Στο ακριβές σημείο όπου δολοφονήθηκε κατασκευάστηκε Παρεκκλήσιο και κενοτάφιο. Προς τιμήν του, οδοί που φέρουν το όνομά του, βρίσκονται στη Νέα Σμύρνη, τη Νέα Ιωνία, τη Θεσσαλονίκη,τη Σταυρούπολη και την Καλαμαριά. Προτομές του υπάρχουν στα Γρεβενά – στην κεντρική πλατεία Αιμιλιανού- και τη Θεσσαλονίκη και ανδριάντας του αναγέρθηκε στο Επισκοπείο Γρεβενών.

Πηγή Κειμένου: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Αιμιλιανός Γρεβενών
Κοινοποιήστε: FacebooktwittermailFacebooktwittermail