Γεφύρι Κάστρου (Μεγάρου)

Ανάμεσα στα χωριά Κάστρο και Μέγαρο κυλάει ο Γρεβενίτης ποταμός τον οποίο γεφυρώνει το πανέμορφο γεφύρι του Κάστρου (Μεγάρου). Το γεφύρι αυτό εξυπηρετούσε παλιότερα την επικοινωνία των δύο οικισμών. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής του δεν μας είναι γνωστή, όμως τοποθετείται πριν από το 1850.

Γεφύρι Κάστρου (Μεγάρου)

Το τόξο του είναι απόλυτα ημικυκλικό και η επιφάνειά του είναι κυρτή. Στις πλευρές του έχει αρκάδες (κατακόρυφες δηλαδή πέτρες που χρησιμεύουν ως στηθαία, δηλαδή, προστατευτικές κατασκευές εκατέρωθεν του καταστρώματος του γεφυριού), που συμβάλλουν τα μέγιστα στην ομορφιά του.

Το γεφύρι του Κάστρου (Μεγάρου) είναι μονότοξο, μήκους 23 μ. και πλάτους 3 μ., με ημικύκλιο τόξο ελεύθερου ανοίγματος 8 μ.

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση χορηγοί της κατασκευής του γεφυριού πιθανολογούνται οι μοναχοί ενός παλιού μοναστηριού στη θέση Παλιομονάστηρο, ο τοπικός Τούρκος ηγεμόνας – εξού και η ονομασία “του Πασά το γεφύρι” – ή οι ίδιοι οι κάτοικοι του Μεγάρου, που κατά μια εκδοχή έχτισαν το γεφύρι, όταν ιδρύθηκε το χωριό πριν 300 με 400 χρόνια.

Το γεφύρι έχει σχετικά δύσκολη πρόσβαση και είναι πνιγμένο στην πυκνή βλάστηση, ώστε και αν ακόμη βρίσκεται κανείς δίπλα του δύσκολα το ξεχωρίζει. Σ’ αυτό οδηγεί αγροτικός δρόμος με κακή βατότητα περίπου 3 χλμ. που ξεκινά κοντά σε νέα γέφυρα του δρόμου Μεγάρου – Γρεβενών.

Μετάβαση στον χάρτη

Κοινοποιήστε: FacebooktwittermailFacebooktwittermail