Γεφύρι του Πασά

Κοντά στον δρόμο Γρεβενών – Κοζάνης, κάτω από το χωριό Κοκκινιά, βρίσκονται ερείπια από το γεφύρι του Πασά, το μεγαλύτερου γεφύρι της Μακεδονίας.

Γεφύρι του Πασά, ΠΕ Γρεβενών

Χτίστηκε περίπου το 1690. Αποτέλεσε σημαντικότατο πέρασμα του ποταμού Αλιάκμονα, τον οποίο και γεφυρώνει, ενώνοντας τα Γρεβενά με την Κοζάνη και στη συνέχεια με τα σύνορα. Το μήκος του γεφυριού έφτανε (ίσως να ξεπερνούσε ) τα 100 μ. και είχε έξι ανόμοιες καμάρες και πάνω από τα μεσόβαθρα του ανακουφιστικά ανοίγματα.

Το ύψος της μεγάλης του καμάρας ήταν 15μ. και κάτω από αυτήν υπήρχε κρεμασμένο κυπρί (καμπανάκι), που ειδοποιούσε τους διαβάτες ότι το πέρασμα ήταν επικίνδυνο όταν, λόγω του αέρα και της ορμής του νερού, χτυπούσε.

Γεφύρι του Πασά, ΠΕ Γρεβενών

Το γεφύρι του Πασά γκρεμίστηκε στις 14 Απριλίου του 1941 από τους Άγγλους για να μην περάσουν οι Γερμανοί. Στο πλάι υπήρχε τουρκικό φυλάκιο. Ο μύθος της κατασκευής του μοιάζει με αυτόν του γεφυριού της Άρτας, όπου θέλει τον πρωτομάστορα να θάβει στα θεμέλια τη γυναίκα του, για να στεριώσει το γεφύρι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής «ου προυτουμάστουρας του γκιουφύρ’ στοίχειουσι τ’ γυναίκα τ’». Ένας άλλος μύθος λέει ότι το γεφύρι το έχτισε ο πασάς για να ευχαριστήσει το Θεό, που μία από τις γυναίκες του , σ’ αυτό το σημείο του Αλιάκμονα, γλίτωσε από βέβαιο πνιγμό.

Γεφύρι του Πασά, Φωτογράφος: Συκάς Βασίλειος

Μετάβαση στον χάρτη

Κοινοποιήστε: FacebooktwittermailFacebooktwittermail